Whisky Four:

Triomf en tragiek op 8 juni 1965

  

Op 2e pinksterdag 8 juni 1965 mochten wij met vader mee naar een open-dag op vliegbasis Woensdrecht, op dat moment nog een aktieve vliegbasis waar de trainingstoestellen een tweezitter Lockheed T33-a dagelijks opsteeg en landde en waar mijn ouders met hun gezinnetje aan het begin van de landingsbaan  regelmatig te vinden waren en voor ons de aanwezige zandduinen een ideaal speelterrein waren.

  

Maar op deze dag mochten we op de open-dag van de vliegbasis op en de aanwezige vliegtuigen van heel dichtbij gaan bekijken en konden ze letterlijk aanraken wat voor mij als 9 jarig mannetje een hele indrukwekkende ervaring was.

  

Het grote spektakel zou om 4 uur plaatsvinden, een demonstratie van stuntteam Whisky Four, vier toestellen Lokheed T33-a met de piloten Henk van Dommelen, Rudy Liem, Harry Peerboom en Hans Sommer stegen op en begonnen ijzingwekkende stunts te vertonen tot er na een splitup de toestellen 2 aan 2 gingen vliegen maar bij een aktie laag boven de grond èèn van de toestellen de boomtoppen raakte, bij de explosie die volgde werd ook het tweede toestel vernietigd, de beide piloten Rudy Liem en Hans Sommer kwamen hierbij om het leven.

  

Hiervan waren op dat moment duizenden mensen getuigen en de uitgelaten stemming die er was sloeg om naar een sombere en beduuste sfeer, alle mensen gingen aangeslagen naar huis.

  

Mijn broer Ger toen 15 jaar maakte foto`s die hiernaast te zien zijn, deze gebeurtenis heeft op ons een enorme indruk gemaakt die ons leven lang zal bij blijven.

  

Dank aan de publikatie weekendbijlage B.N.23-09-2005

  

Foto`s Ger Seijkens en KLu

  

Voor meer info klik op onderstaande link

  

whiskyfour.pdf  

  

  

  

  

  

  

  

©JP

  

  

  

  

De Site van Jean-Pierre Seijkens